torstai 14. syyskuuta 2017

Lääkkeetöntä kivunhoitoa

Ajattelin kirjoittaa vähä lääkkeettömistä kivunhallintakeinoista. Joku taisi tätä pyytääkkin ja itsellänikin on ollut ajatus asiasta kirjoittaa.

Kroonisessa kivussahan lääkkeiden osuus on rajallinen. Normaalit kipulääkkeet eivät yleensä helpota kivua tarpeeksi tai aiheuttavat ikäviä sivuoireita pitkällä käytöllä. Kovempia kipulääkkeitä taas on vaikeampi saada ja niitä ei suositella käytettäväksi pitempiä aikoja.
Mutta kun kroonistunut kipu tulee kovaksi,ajattelen sen tavallaan akuutiksi kivuksi,joten siinä vaiheessa kipulääkitys on avainasemassa.

Lääkkeistähän löytyy aina puhuttavaa. Jotkut ovat täysin niitä vastaan, osa suhtautuu neutraalisti ja osa taas pysyy niiden avulla elämälangassa kiinni. Itse kuulun luonnollisesti tähän jälkimmäiseen ryhmään. Mutta, koska lääkkeiden teho on rajallinen, on muut kivunhallintamenetelmät kroonisen kivun hoidossa ykkösjuttu. Tänään ajattelin kirjottaa sekä omia että yleisiä kivunhallintakeinoja.

1. Lämpökääre/kylmäkääre
-Varmasti yksin vanhimmista ja luonnollisimmista kivunhoitojutuista, joita itse käytän päivittäin. Lämpöhän luonnollisesti rentouttaa lihaksia ja oloa, tuntuu hyvälle ja helpottaa niveloireita. Itse käytän kaura/vehnäpussia, josta suosittelen valitsemaan kaurapussin, siinä kun lämpö säilyy kauemmin. Lämpöhän ei tietenkään mitään hermokipuja pois vie, mutta helpottaa ainakin vähän kipua ja rauhoittaa oloa. Melkein joka aamu nakkaan kaurapussin olalle tai kivun iskiessä kovasti laitan sen selänpäälle.
Kylmäkääre taas toimii tietenkin akuutisti ensiapuna nyrjähdyksissä/revähdyksissa, verenvuodoissa ja mustelmissa. Itse käytän kuitenkin sitä eniten päänsärkyyn. Kaupassa myydään kylmäpakkauksia, mutta kylmällä vedellä kasteltu pyyhe ajaa samaa asiaa. Riippuu vähän ihmisestä kummasta enempi tykkää ja mihinkin vaivaan, mutta kylmä/lämpöjutut kuitenkin ovat edullisia ja toimivia apuja kivun kanssa kamppaileville.

2. Hieronta
Yksinkertaisesti hieronta on sellainen apu mistä itse koen jonkun verran hyötyväni, eteinki lihasperäisiin kipuihin. Iso osa kroonisista kipupotilasta toki ei kestä kovaa hierontaa, mutta pienempikin teho auttaa avamaan lihaskalvoja. Tätä postausta kirjoittaessani tulinkin juuri hierojalta, ja ainakin hetkellisesti on "kevyempi" olo ja tuntuu että lihaset taas hetken ovat "avoimempia"
Hieronta toki usein on jonkin verran rahaa vievää, mutta uskon että siihen kannattaa panostaa. Lisäksi kannattaa kysellä fysioterapeutin yhteydessä, voisiko hän hieroa samalla käynnillä.


 3.Lepo levolle meneminen on suurelle osalle luonnollisin tapa kivun iskiessä.Kivun iskiessä moni meneekin automaattisesti sängylle lepäämään. Riippuen tietenki kivusta,mutta yleensä lepo kuitenkin ainakin vähän lievittää kipua. Parasta olisi rauhallinen paikka, hyvä ilmastointi ja kunnon sänky. Päälle on hyvä nakata pehmeä peitto ja kunnon tyyny niskavillojen alle.  Itse viihdyn vähän liiankin hyvin sängyssä, osalta kovan väsymyksen mutta myös jatkuvan kivun takia. Sänky on myös itselleni jonkilainen turvapaikka. Päiväunet ovatkin itselleni päivän koho kohta :D
 4 Sauna/kylpy
Mulle lämpimään suihkuun meneminen helpottaa ainakin kipua ja pahaa oloa vähäsen. Lisäksi välillä ruukaan laittaa kylmää vettä,etenki migreenikohtauksissa. Esim viimeksi  kovassa migreenikohtauksessa ryömin suihkun lattialle ja valelin itteeni kylmällä ja kuumalla veellä. Ja lopuksi vielä makasin hetken saunassa. Kylppärissä on myös se hyvä puoli ettei niin haittaa vaikka ei kerkeäsi yrjöjä heittään ihan pöntölle asti. Saunahan tosiaan rentouttaa lihasperäisiä kipuja ja tuntuu miellyttävältä,mutta kovia lyölyjä pitää välttää. Lisäksi ns,saunakrapulaa kannattaa välttää,tekemällä siirrot kylmästä-kuumaan varovaisesti.
5 Erilaiset laitteet/"jumppavälineet"
Näillä meinaan mm putkirullaa, jolla saa avattua lihaskalvoja ja rentouttaa lihaksia. Useasti vaan meinaa olla paikat niin kipeänä että putkirullaaminen ei onnistu. Lisäksi on erilaisia sähköisiä kivunhoitoon tarkoitettuja laitteita, selän hierontalaitteita ja muita vempaimia joista joku voi hyötyä. Itse en valinnut näihin  "vinkkeihin" liikuntaa,koska omasta mielestäni kipeänä ei liikkuminen tule ensiksi mieleen ja usein se ei kipujen takia ole edes mahdollista. En silti kiellä etteikö liikunta muuten olisi kipupotilaalle terveellistä ja kannattavaa. Venyttely, lempeä jooga/pilates taas ovat hyviä muotoja saaha notkeutta ja poistaa kropasta jumeja. Itse aloitin kipupolin järjestämän,Asahin, eli terveysliikunnan jossa  on vaikutteita joogasta ja venyttelyistä. Liikkeet tehdään kipuja kuunnellen, rauhallisesti ja tietoisesti. Hengitys on myös avain asemassa sekä mielen ja kehon yhteistyö.

6. Fysioterapia ja erilaiset hoitomuodot
Monen kipupotilaan epikriisissä lukee lähete fysioterapiaan. Fysioterapiassa voidaan harjoittaa fyysistä kuntoa, mutta se kattaa myös esimerkiksi lempeää hierontaa tai hengitysharjoituksia. Erilaisista hoidoista mainitsemisen arvoinen on akupunktio, jossa itsekkin käyn ajoittain kipupolilla. Akupunktiosta voi olla apua niin migreeniin kuin selkäkipuunkin. Toki vaikutus on tässäkin yksilöllinen,mutta suosittelen kokeilemaan jos mahdollisuutta on. Toki on paljon muitakin hoitomuotoja ja terapioita, Omt-terapiasta- kivunhallintaryhmiin.

7. Rentoutuminen, kahvihetket ja myötätunto
Kaikki se mikä vähänkään helpottaa oloa ja kipua kannattaa. Oman itsensä hyväksyminen ja myötätunnon antaminen. Kahvihetket suklaan kerta tai pitkä suihkuhetki rauhassa. Rakkaan ihmisen läsnäolo ja kädestä pitäminen kipukohtauksessa. Muiden ihmisten armollisuus ja ymmärtäväisyys. Kynttilät ja rentoutuminen. 

Varmasti osa unohtui, mutta tässäpä osa mitä itse tulee käytettyä. Tulin eilen sairaalasta, joten aivot ei tällä hetkellä ole kaikista skarpeimmat ja väsymys on kova.

Kertokaahan teidän vinkit lääkkettömään kivun helpottamiseen?

1 kommentti:

  1. Meillä on lääkekaappi täyttynyt jos jonkinlaisesta särkylääkkeestä vuosien ajan. Nyt olen myös ottanut lämpö- ja kylmäkääreet käyttöön. Lääkeet ivat vähentyneet paljon. https://www.laakintavaline.fi/tuote-osasto/jaakaapit-laakejaakaapit/

    VastaaPoista