sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

Migreeni- Enemmän kuin pelkkä pääkipu

Tänään puhutaan migreenistä. Tuosta aliarvostetusta jäätävän tuskaisesta sairaudesta. Moni ajattelee migreenin helposti "pelkäksi" pääkivuksi joka menee ohi Buranalla. Sitä se ei kuitenkaan ole, se on paljon enemmän.

Tässä omia kokemuksia ja ajatuksia kyseisestä sairaudesta. Luonnollisesti tässäkin sairaudessa on erilaisia oireita, kokemuksia ja tämäkin on niin yksilöllistä.

Sain migreeni diagnoosin jo lastenlääkäri käynti aikoina, kun jatkuvia, kovia päänsärkyjä tutkittiin. Migreenihän on siis sairaus, joka aiheuttaa kovia päänsärkykohtauksia ja liitännäisoireita. Migreeniä voi olla auratonta tai aurallista, eli ennakko oireita esiintyy joillakin ja joillakin migreeni iskee päälle varottamatta.  Migreeninhän voi laukaista mm, stressi, voimakkaat hajut, pitkä väsymys, muut sairaudet, kuukautiset, ponnistelu, fyysinen suoritus.yms

KIPU:  Pahinta migreenissä on järkyttävän tuskallinen kipu päässä. Kipu on toispuolista ja silmän taakse säteilevää. Aivan kuin joku viiltäisi fileeraus veitsellä silmän takaa ja samalla hakkaisi taltalla päätä. Kipua voisi kuvata myös hakkaavaksi, pelottavaksi mutta eniten sanaa kuvaa helvetillinen.  

LIIKE: Migreenissä ei auta lähteä ulos lenkille tai tehdä venytyksiä, yleensä kuin liike pahentaa kipua. Itsellä ainakin niin, etenkin siis migreenin kovassa vaiheessa.  Parasta on siis pysyä mahdollisimman paikoillaan ja liikkumatta. Kyllä, puhuminenkin saa kivun kovenemaan.

PAHOINVOINTI:  Tämä myös yksi asia mikä erottaa migreenin "normipääkivusta" . Kipujen lisäksi tekee pahaa ja yleensä joka kova migreeni kerta olen oksentanut kaiken, sappinesteisiin asti.  

VÄSYMYS:  Migreenin alkaessa itselläni iskee valtava lamaannus ja heikko, väsynyt olo. Kaikki pienikin energia menee hengittämiseen. Väsymys myös kestää usein päivien ajan.

PITKITTYNEISYYS:  Itselläni migreeni kokonaisuudessa kestää 1-3 päivään. Pahimmillaan on maannut viikon kivuissaan.  Monesti kun pahin olo on saatu selätettyä, jatkuu olo vielä heikkona ja väsyttävänä.

NÄKÖOIREET: Migreeniin liittyy lukuisia eri oireita, jotka tietenkin yksilöllisiä. Itsellä silmän oireet ovat yksi tunnusmerkki. Eli aura oireina tulee silmien näkökenttä muutoksia, salaman ja pallon kuvia ja etenkin kovaa silmien valoherkkyyttä.

MUUT:  Hajuaisti voimistuu ja melkein mikä tahansa voimakkaampi haju saattaa saada oksentamaan. Valoherkkyys silmissä ja äänet kuulostavat isommalta. Voimattomuutta, tärinään, tajunnantason häiriöitä, levottomuutta, raajojen puutumista yms. 


Päässä jyskyttää. Vasen puoli päästäni tuikkii tuskasta. Silmääni revitään raakasti.
Ihoni kihelmöi tuskaisen kuumana, sisäisenä tulipalona, jossa liekit hakkaavat raivoten, tuhoten tehokkaasti kaiken. Hengitän ja hengitän. Pelko valtaa paljaan mieleni, raivo repii raamejani ja tuska taistelee vierelläni. Miksei tämä lopu?

Äänet kuuluvat kauempaa, pöntön ääriviivat häviävät, yökkäilen vaikka kaikki on jo tullut ulos. Kipu kipuaa korkeammaksi, sietämättömäksi, tipahdan taakseni, romahdan lattialleni ja tiedän että nyt on päästävä pois.


Tälläistä tällä kertaa. Toisella kertaa migreeniin hoidosta ja lääkityksistä. Näin helteellä moni valitettavasti saa kärvistellä kohtauksien parissa. Toivotaan että pahimmat helteet helpottaisivat edes hetkeksi. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti