torstai 9. toukokuuta 2019

Kipupotilas ja kosketus

Tänään höpinää yhdestä niistä miljoonasta aiheesta, mistä oon halunnut pitkään kirjoittaa. Tänään puhutaan seksuaalisuudesta, seksistä ja kehollisuudesta. Nämä on sellaisia aiheita jotka on minua aina kiinnostanut kovasti, ja nyt varsinkin hoitaja koulutuksen ja oman sairastumisen jälkeen tuntunut vieläkin tärkeimmiltä aiheilta ottaa esille. En koe oikeeastaan mitään asiaa sellaisena, etteikö siitä voisi puhua ja keskustella. Niinku oon ennenkin maininnut että, rakastan hyviä, voimaannuttavia ja monipuolisia keskusteluja, aiheesta kuin aiheesta. 

Pureudutaan tänään aiheeseen kuitenkin kipupotilaan näkökulmasta, kun se jos mikä mua kiinnostaa ja mistä haluan jatkossakin etsiä ja tuoda tietoa muidenkin luettavaksi.

Luonnollisesti krooninen kipu, ja ylipäätään sairaus kun sairaus vaikuttaa oman kehon tuntemuksiin ja siihen miten esimerkiksi kokee seksuaalisuuden ja seksin. Muistan hetken kun olin sairaala hoidossa osastolla, niin lääkärini kanssa tuli puheeksi nämä asiat. Mulla on käynyt tuuri, kun oon saanut minun hoitavaksi lääkäriksi sellaisen ihmisen, jolle on helppo puhua näistäkin asioista. Tästä päästääkin siihen, että miten kipupotilaita hoitavien henkilöiden tulisi voida ottaa tämäkin, maailman luonnollisin asia puheeksi potilaan kanssa. 

Oon saanut mun kipupotilas kavereilta positiivista kommenttia siitä, että kun mun kanssa uskaltaa puhua niistä asioista, mitä toivoisi oman lääkärin itseltä kysyvän. Miten jatkuva kipu vaikuttaa oman kehon positiiviseen näkemiseen? Miten seksi sujuu hermokipujen kanssa? Miten lääkitys vaikuttaa haluihin? Mistä voi pyytää apua näihin ongelmiin?

Mun oma keho on muuttunut muutaman vuoden aikana hurjasti, osittain kipujen aiheuttamana. Lihominen on varmaan yksi niistä, mistä usein kuulee ihmisten murehtivan.Kun kivut hakkaavat päälle ei liikkuminen innosta, lohduttaa itseään iltaisin suklaalla ja siihen päälle vielä lääkkeiden aiheuttavat haittavaikutukset. Ei siis ihme, että kiloja on mullekin kertynyt, ja ei en syytä niistä pelkästään kroonista kipua, saati lääkkeitä,vaan lähinnä kokonaisuutta mitä kaikkea tähän kuuluu. Lisäksi listaan mitkä asiat ovat ulkoisesti kehoa muuttanut on raskausarvet, leikkausarvet, ihottumat, lääkelaastarien  jäljet, verinäytteistä tulleet mustelmat.. Onhan niitä, pääasia on kuitenkin siinä miten kokee oman kehollisuutensa, osaa arvostaa sitä kaikesta huolimatta ja uskaltaa hakea niitä nautinnon tunteita.
Mä itse ajattelen seksuaalisuuden elämän suolana, hienona lahjana mikä ollaan kaikki saatu. Moni sekoittaa seksuaalisuuden, pelkkään seksiin, joka toki olennaisena osana sekin kuuluu elämään, mutta seksuaalisuus on paljon laajempi ja monimuotoisempi käsite. 

Koska on niin paljon asiaa aiheesta, niin hankala rajata aiheita, mutta yks asia mistä oon lähiaikoina kiinnostunut on Kosketuksen voima.  Siitä, miten kosketuksella voidaan helpottaa kipuja, ahdistusta ja pahoinvointia. Jo ihan lapsesta astihan me tarvitaan sitä että joku ottaa syliin ja paijailee. Samaa kosketusta me kaivataan koko elämän varrella. Mikä sen parempaa kuin käydä hieronnassa, kasvohoidossa tai jalkahoitajalla. Kaikissa näissä yleensä ihmisen kosketus on se, joka saa hyvänolon hormonit hyrräämään
Tärkeää tietenkin kosketuksessa on luottamus toisen osapuolen kanssa, oli sitten kyse selkähieronnasta tai eroottisessa mielessä tapahtuvassa kosketuksesta. Itse rakastan tuottaa toiselle hyvää oloa ja olla avuksi, siks tykkäänkin tehdä mm kasvohoitoja läheisilleni. 

Osastojaksoilla tehtiin paljon yhdessä harjoituksia, missä opeteltiin erilaisia kosketustapoja. Tässä toki pitää muistaa yksilöllisyys, ja kivun aiheuttaja, joissakin tapauksissa kun se kosketus voi taas tuottaa kipua, esim Crps tapauksissa. Myös tietenki muutenki ihmisen omaa oikeutta pitää kuunnella, eikä mennä koskettelemaan toisia ilman lupaa. Tiedän ihmisiä joille pienikin kosketus iholla aiheuttaa suurta kipua, ja sitten taas niitä ihmisiä joita kevyt sivelykin helpottaa oloa.

Kosketuksessahan erittyy oksitosiini hormonia, joka on rauhoittava ja hyvää oloa tuova hormoni. ( Kyllä, tämä asia jäi mieleen hoitaja opinnoista) Sitä jokainen ihminen tarvitsee, mutta eritoten koen että kipupotilaat, jotka kokee usein sitä uuvuttava tuskallista tunnetta, kipua, niin heidän kannattaa kaikin tavoin  pyrkiä hankkimaan kyseistä tunnetta. Kannustaisinkin kaikkia kokeleimaan ennakkoluulottomasti ja rohkeasti etsimään asioita mitkä tuottaa itselle nautintoa ja hyvänolon tunnetta, oli se sitten liikunta, jalkahoito, seksi..Mikä vaan on itselle sopiva asia. Siinä ei ole mitään väärää tai hävettävää.

Lopuksi vielä yksi kirjavinkki, minkä itse sain lääkäriltäni luettavaksi.

-Krooninen kipu ja seksuaalisuus, Anumari Väistö, Jani karlsson

Kuva: Google.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti