sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Aamu kotikotona

 Mulla on viha-rakkaus suhde rutiineihin. Toisaalta rutiinit ovat tuttuja ja turvallisia juttuja mitä joka päivä tekee, kun taas toisaalta vierastan tiettyjä rutiineja, tai varsinkin jos niihin kangistuu liikaa. Hoitotyössä tietysti, etenkin kehitysvammaisten ja vanhusten kanssa työskennellessä ( ja no tietysti lastenkin) niin joka päivä päivävaatteet puettiin samaan aikaan ja aamupala oli aina klo 8. Tämä tietenkin loi turvaa ja teki arjesta arjen.  

Rakastan katsoa netistä kuitenkin aamu ja ilta rutiini videoita. Videoita, missä ihmiset kertovat mitä he aamulla ja illalla tekevät. Aivan arkijuttuja, herätyskellon soimisesta, hampaiden pesuun. Myös tykkään katsoa minkälaisesta kupista Veitola juo aamukahvinsa, yökylässä ohjelmassa.

Itselläni rutiinit vaihtuvat hieman paikan ja ajan mukaan, ja tietenkin sen mukaan onko töissä/koulussa vaiko nyt kuntoutustuella. Toisaalta tietyt asiat toistuvat paikasta tai ajasta riippumatta. . 
Tällä kertaa ajattelin kuitenkin kertoa mun rehellisen aamurutiinin kotikotona. 
Kipukroonikon jokainen aamu alkaa tietenkin lääkkeillä ja lasillisella vettä. Aamusta usein on
lihasjäykkyyttä ja kipuja yön jäljiltä, niin otan aamulääkkeet heti tyhjään vatsaan että päivä alkaisi mahdottoman kivuttomasti. Teen myös yleensä keholleni pika "skannauksen", jolloin tunnustelen minkälainen olotila tänä aamuna on. Sitten kun on päästy siihen vaiheeseen että istutaan sängyn reunalla, käväisen yleensä luonnollisesti vessassa ja suuntaan keittiöön.
 Kotikotona usein vanhempani ovat jo keittäneet aamukahvin, joten melko usein kahvi odottaa jo valmiina. Usein haen kahvini huoneeseen ja juon sen sängylläni tai vaihtoehtoisesti olkkarissa sohvalla selaillen viikon lehti tarjontaa. ja rehellisyyden nimissä usein tarvitsen aamuisin suklaata kahvin seurakseni. ja kyllä, sitä tekee mieli heti aamusta. 
 Kun jonkin ajan kuluttua on kahvia mennyt naamariin pari kuppia ja jaksan nousta sängystä, käyn vessassa pesemässä tietysti hampaat ja jos jaksan niin huuhtaisen kasvot.  Meikkailemaan ei yleensä viikonloppuisin aleta, joten perus rasvaus kasvoille riittää. Toisinaan tässä vaiheessa saatan lähteä vanhempieni kanssa keskustaan kauppareissulle, niin sitten vaihdan päivä vaatteet. Yleensä kyllä hiimailen koko päivän yöpaidassani.
 Olen jälleen koittanut aloittaa aamupalan syönnin, mutta tänäkin lauantaina se venähti yhdentoista paikkeille. Yleensähän ei tietenkään ole ruusuja pöydässä ja tuoreita yrttejä leivän päällä, mutta tänäänpä oli. Mutta koska rehellisiä ollaan, niin usein en keksi aamupalaksi mitään syötävää, se jää syömättä kokonaan tai syön edellisen illan leffaherkkuja..
Kun aamu alkaa muuttua päiväksi, yleensä pyrin kotikotona siivoilemaan. Yleensä teen sen heti aamupäivästä, koska illalla ei usein voimia ole enään, paljoakaan jäljellä. Pesen pyykkiä, siivoan vessaa ja yleensä kakkospuolta. Kun oon saanut sen kertaiset siivoukset pulkkaan, on aika mennä ensimmäisille päiväunille ja sittenhän aamusta onkin jo selvitty.

Mitä mieltä siellä ollaan rutiineista? Kiinnostaako lukea lisää rutiineista, vaikkapa ilta tai ihonhoito rutiineista? :) 

1 kommentti: